torstaina, tammikuuta 08, 2009

Ei savua ilman tulta ja lirinää...

Kuva: Anna ja Johanna kutoivat parroille omat kaulahuivit.
Meillä oli muutamana iltana "ompeluseurat", tytöt kutoivat kaulahuiveja minä virkkasin itselleni puseroa. Sunnuntai-iltana tyttöjen urakka oli takana ja sitä juhlistettiin valokuvin ja jäätelöllä. Anna-Maija tuli lasten ja Turbon kanssa parin jäätelöpaketin kanssa, jotka hupeni nopeasti parempiin suihin. Parrat osasivat olla tosi ylpeitä omista huiveistaan ja esittelivät niitä kuin paremmatkin mannekiinit.


Sitte tuohon savuun... koko joulunseudun äkisin Pekan laittaessa ruokaa että laita liesituuletin päälle, tuli sellainen katku kuin kuumalla levyllä joku palais. Ajattelin että Pekalla on roiskunu levylle jotain. Huomauttelin asiasta jatkuvasti ja pesin ja hankasin levyjä useamman kerran ihmetellen mitä niille on voinu roisua niin, ettei saa puhtaaksi ja jatkuvasti levyjä käyttäessä tulee palanutta katkua.

Kun Anna-Maija ja lapset tuli, laitoin kahvipannun levylle ja lähdin ulos että koiruudet voi formuloida. Anna ja Johanna sai tehtäväksi laittaa jäätelöannokset valmiiksi. Hetken kuluttua tytöt huhuilee ulko-ovella, että sähköhellan levyltä tulee savua ja katkua. Vastasin vain, että jos se johtuu siitä, että olen sen jälleen kerran hetkisitten pessyt. Käskin laittaa liesituulettimen päälle. Hetken kuluttua Johanna tulee sanomaan, että kyllä sieltä tulee jotain savua levyn alta.
Lähdin sisälle kattomaan ja niinpä tosiaan savua ja katkua tuli sähköhellan sisältä levyn alta. Sammutin äkkiä levyn ja liesituuletin täysille - onneksi kahvivesi kiehui pannussa jo siinä vaiheessa.
Illalla otin vielä varmuudeksi lieden sulakkeet pois sähkötauluista. Liesi on palvellut moitteettomasti melkein kolmekymmentä vuotta - muutamalla levynvaihdolla. Nyt olen ilman sähköhellaa ainakin muutaman päivän. Pekka tulee viikon kuluttua ja eiköhän silloin viimeistään haeta uusi liesi jostain.
Meillä ei ole mikroaaltouunia - pari kertaa sellainen on tuotu taloon, mutta annettu eteenpäin koska ei meillä ole sille käyttöä. Vaikka en valmista juuri ollenkaan ruokaa yksinollessa, pitää nyt sopeutua hellattomuuteen. Onneksi minulla on kahdenkupin kahvinkeitin ja vesikeitin - saa kahvia ja teetä ainakin. Leivinuunissa voi lämmittää jotain syötävää jos on tarvis.
Tiistain loppiaispyhä oli aika hulinainen. Aamuvirkut Piksu ja Lisa tulivat lenkkeillen ja kävimme porukalla heitä saattamassa Iin silloille. Lisalla oli tärppipäivät ja vanhan tavan mukaan Wilma yritti olla kovasti urosta.Tanja kävi Edi-saksanseisojan kanssa, Anna ja Johanna tuli ompeluseuraan ja päivän päätteeksi pidimme jäätelökestit.
Kyllä narttujen juoksut on lähestymässä, Turbo oli aivan rakastunut Kikkaan. Olisi pitänyt ottaa kuva, kun se palvoi Kikkaa nuolemalla sen korvat aivan litimäräksi ja loppujenlopuksi istui kieli vyönalla Kikan vieressä, joka yritti olla huomaamatta innokasta sulhasta.

Eilen jaon jälkeen kävin pikaisesti kaupassa, en juuri koskaan osta valmiita eineksiä ja eiköhän mukaan lähtenyt laktoositon maksalaatikko ja italiansalaatti, mielessä pikainen sapuska että voi ottaa lääkkeen päänsärkyyn. Kotona huomasin, että pieleen meni, ei voi lämmittää maksalaatikkoa koska leivinuunikin oli haaleana. Onneksi jääkaapissa oli valmiina riisipuuroa ja vadelmasoppaa - ne kelpas enshätään. Laitoin leivinuuniin tulen ja kellahdin sohvalle.
Iltaan mennessä olin ottanut pikku tirsat ja
toipunut päänsärystä ja aloin katteleen, että jotain pitäis tehdä. Aikamoinen sokki oli kun vesihanoista ei tullut pisaraakaan vettä - ulkona paukkui reilun kahdenkymmenen pakkanen ja tajusin heti että vesiputki on jäätynyt. Soitin parille naapurille ja kuulin, että heille tulee vettä. Kävin myös parissa naapurissa ja heille tuli myös vettä. Soitin vesilaitokselle ja sieltä päivystäjä sanoi, että hän tarkistaa koneilta tilanteen ja soittaa hetken kuluttua. Meille tulee vesijohto sisälle juuri siltä talonkulmalta joka kaivettiin syksyllä auki viemäröinnin vuoksi ja vesimittari on saunassa, joten laitoin saunan lämpiämään, vesilaitoksen kaveri oli kertonut minulle, että vesijohto jäätyy yleensä kivijalan vierestä... ja se on nyt lumesta paljaana koska lunta ei ole senttiäkään.
Pitihän sitä jossain välisssä Pekallekki soittaa että vesiputki on jäätyny
.


Vesilaitoksen päivystäjä soitti ja kertoi, että heidän laitteet näyttää, että kaikilla meidän naapureilla vesi kulkee, vain meillä on jäässä, joten ei ku soitteleen jollekki putkifirmalle - meinas etten saa enään illalla ketään apuun vaan menee seuraavaan aamuun.

Olin just soittamassa putkifirmaan, kun vastaamista odotellessa kokeilin keittiön hanaa ja riemu oli melkoinen kun sieltä alkoi tuleen vesi. Äkkiä puhelu Pekalle, että vesi kulkee ja sen jälkeen soitin vesilaitoksen päivystäjälle ja kysyin hyviä neuvoja. Ohjeiden mukaan laitoin vesihanat tippaseen ja varmuuden vuoksi pyykkikoneen pyörimään. Meni melko myöhään ennenkuin uskalsin käydä nukkumaan. Jätin vessan ja keittiön vesihanan tippaseen.
Aamulla oli helpotus melkoinen kun hanoista tippui edelleen vesi.
Vesilaitoksen päivystäjä kertoi, että Iin alueella on useita vesiputkia jäätynyt, kun ei ole lunta ja on pakkasta. Nyt pidän huolen että vesi tippasee aina jostaki hanasta - mielessä kauhukuva että raahaan vettä naapurista konnille ja talousvedeksi.
Onneksi löysin Pekan hiihtopipon, joka pysyi pyörimättä päässä eilisessä jaossa - jaon aikana pakkanen vaihteli -16 - -20 asteessa.
Nyt silmät sikkuralla ja olo ihan tönttöröö yritän tajuta uuden päivän alkaneeksi. Ulkona on enään -10 astetta pakkasta. Pidän pyykkikoneen pyörimässä päivän aikana varmistaen vedenkulun. Nyt on kaksi sattumaa, ei kaksi ilman kolmatta - sitä odottaen... Mukavaa päivän jatkoa!

Ei kommentteja: