torstaina, joulukuuta 17, 2009

Ulkomittarissa -26

Kuva: Auringonnousu Limingassa.
Kuva on otettu pari viikkoa sitten koulumatkalla. Tuoreempia kuvia olisi koulun koneella.
Meillä on ollu koulussa värioppia taiteilijan opastuksella, ollaan tehty kuvataidetta photosopilla jne... Tänään olisi koulun Joulujuhla, auto on jo roikan nokassa... mietiskelen vielä lähdenkö tuonne pakkaseen ajeleen. Koululla odottaa autolle roikkapaikka... no eihän toi pakkaslukema ole mitään, onhan niitä kovempiakin pakkasia koettu, eikä ole hidastanut liikkeelle lähtöä.
En tiedä onko tämä nyt vain "vali vali" osastoa, mut pakkanen tuntuu tavallista kovemmalta, kun ei ole lunta paria senttiä enempää.
Sunnuntaina olin vaihtamassa vettä akvarioon, kun Pekka soitti ja pyysi tarkastamaan oliko saunan pataan jäänyt vesi edellisen saunomisen jäljiltä. Kävin tarkastamassa ja padassa oli osittain jäätynyttä vettä. Suunnitelmiin tuli pikainen muutos, piti tuikata tuli kiukaan alle jotta vesi sulaisi padassa. Illan aikana sain veden kunnialla padasta pois - kylmävesi saavissa vesi oli jäätynyt umpijäähän, mutta se ei haittaa, koska saavi on peltinen.
Niin jäi Ihkun koulutus väliin, kun piti tuhertaa saunassa. Edellisenä sunnuntaina saimme Ihkun kanssa ihan tuomarisihmiseltä palautetta, että meidän tottis on hyvän näköistä. Kehut meni varmasti etupäässä Ihkun työskentelylle, koska se on niin nopea ja innokas ja kuulemma häntä heiluu koko ajan.
Pakkanen kiristy jo sellaisiin lukemiin tiistaina, että emme käyneet lenkillä koulun jälkeen ja koirat sai kaluta tuoreita naudanluita sisällä. En säälinyt mattoja, koska ne menee kuitenki vaihtoon ennen joulua.
Keskiviikon olin kotosalla ja aamupäivällä huomasin kauhukseni, että hanasta tulee vesi pienellä lirinällä - vesiputki jäätymässä! Havainto aiheutti nopeaa toimintaa, vesi valumaan, lämpöpatteri hehkumaan vesiputken tuloaukon viereen entiseen sisäsaunaan. Liruttelin vettä jemmaan pari ämpärillistä. Kun sain tärkeimmät ensiapuhommat tehtyä, soitin Martalle että en pääsekkään käymään hänen luona aamupäivästä, kun pitää vahtia ettei vesijohto jäädy. Martta kertoi, että myös heillä vedentulo on täysin onnetonta. Soitto Piksulle vahvisti, ettei heillekkään tule vettä kuin liruttamalla. Päätelin että koska vedentulo kangertelee eri alueilla, täytyy syy olla pääputkistossa ja isompaa aluetta koskeva. Alueuutiset kertoi myöhemmin, että Iissä oli rikkoutunut vesiputki ja vedenjakelu oli poikki koko Iin alueella. Sai huokaista helpotuksesta, vaikka takaraivossa jyskyttää tosiasia, vesijohto voi nyt jäätyä helposti koska ei ole lunta ja pakkanen paukkuu.
Pakkanen on ollut sen verran kireää, että piti sulkea maanantaina makuuhuoneen raollaan oleva ikkuna ja napsauttaa kattolämmitys päälle. Olin nukkunut vielä ilman lämpöjä ja ikkuna raollaan.

Lauantaina oli vielä sellaiset pakkaslukemat, että pääsi käymään lenkillä. Päivi tuli Santin ja Vinnin kanssa käymään, kävimme altaalla pitkän lenkin. Koirat sai himputella harvinaisemmassa seurassa. Ei niitä kyllä altaalla kiinnosta kuin toisten koirien jäljet, se näyttää olevan koirille tosi mielenkiintoinen lenkkipaikka, kun siellä on käynyt muitakin kulkijoita.
Vaikka pakkanen on aiheuttanut ylimääräistä aktiviteettia, on siitä ollut tosi paljon hyötyäkin :). Olen jäädyttänyt jo lähemmäs kaksikymmentä jäälyhtyä. Jäätyneet lyhdyt olen sijoitellut ympäri tonttia ja vielä pitäisi jäädyttää kymmenkunta... sit olisin ehkä tyytyväinen. Ämpäreitä on rikkoutunut, mutta onneksi löysin yhden "raksaämpärin" - mustaa muovia, joka näyttää kestävän veden jäädyttämisen. Nyt vain pystyy jäädyttämään yhden lyhdyn kerralla, kutta parempi se kuin ei mitään. Toivottavasti ei tule vesisateita ennen joulua.
Nyt lopetan tämän aamukankean näpyttelyn, tiputan toisen kupillisen kahvia ja mietin kouluunlähtöä. Sain valittua 10 kuvaa valokuvanäyttelyyn - opettaja hyväksyi valitsemani kuvat muilta osin, mutta pari koiran uintiformulakuvaa ei kuulemma sopinut kokonaisuuteen. Meidän valokuvanäyttely on myyntinäyttely ja sen vuoksi ei haitannut koirakuvien pois jäänti. Porukat on eilen aloittaneet kuvien tulostamisen ja tänään myös minun pitäisi aloittaa tulostus...
Nyt ei voi toivotella kuin raikasta pakkaspäivää!

Ei kommentteja: