perjantaina, kesäkuuta 28, 2013

Kypros - Retket


Finnmatkojen esittely Katamaraaniristeilystä;

"Aurinkoa, uimista ja kimalteleva meri

Nauti laiskasta ja ihanasta päivästä mukavan katamaraani Aquan kannella. Purjehdimme Protaraksesta pitkin rannikkoa kohti Famagustaa. Houkutteleva kristallinkirkas vesi sopii loistavasti vilvoittaviin pulahduksiin tai snorklaamiseen. Voit myös kokeilla melomista kanootilla, joka on katamaraanissa mukana.
Katamaraani on varustettu suihkuilla ja tilavalla verkolla, jonka aurinkopatjoilla on mukava loikoilla ja nauttia kirkkaansinisestä taivaasta ja suolaisista aalloista. Kannella on myös varjopaikkoja, joissa voi ihanasti rentoutua. Aluksella on lisäksi baari, josta voi ostaa virvoittavia juomia."

Katamaraanialukselle mentäessä, "jylhää" rantamaisemaa.

 Älyttömän kirkasta ja tosi suolaista merivettä.


 Tomi pulikoi kamera kädessä... onkohan uimataidottomuus perinnöllistä?


 Finnmatkojen esittely Nikosian kahdet kasvot -retkestä;

"Vastakohtaisuuksien pääkaupunki

Ainutlaatuinen tilaisuus nähdä Nikosian kahdet kasvot – kyproksenkreikkalainen ja miehitetty kyproksenturkkilainen puoli.
Jaettu pääkaupunki Nikosia, jonka historiallista keskustaa ympäröi venetsialainen kaupunginmuuri, on ollut pääkaupunki 900-luvulta lähtien.
Retki alkaa kaupungin kyproksenkreikkalaisella puolella. Pysähdymme kaupunginmuurin luona ja kävelemme pieniä, kiemurtelevia katuja kohti arkkipiispan palatsia ja freskoistaan tunnettua Johanneksen katedraalia, joka on peräisin 1600-luvulta.
Kävelykierros jatkuu halki vanhan Laiki Yitonian kaupunginosan, jonka sanotaan aikoinaan olleen kaupungin huvialue. Kaupunginosaa on restauroitu huolella ja siellä on viehättäviä kävelykatuja ja paljon ravintoloita.
Ylitämme yhdessä check-pointin ja tutustumme miehitettyyn kyproksenturkkilaiseen puoleen, jossa aika tuntuu melkein pysähtyneen miehitysvuoteen 1974. Kujilla törmäämme mausteisiin tuoksuihin ja monenkirjavaan ihmisvilinään, erityisesti turkkilaisessa basaarissa. Kauniista Ayia Sofian katedraalista valkoisine seinineen ja korkeine torneineen on tehty moskeija jo noin 400 vuotta sitten. Nyt sitä käytetään ahkerasti muslimien rukouspaikkana.
Sinulla on aikaa kierrellä myös omin päin kummassakin kaupunginosassa, tehdä ostoksia ja/tai syödä hyvä lounas. Halukkaat voivat käydä myös Levantin kaupunginmuseossa yhdessä oppaan kanssa. Museossa on mm. kansanpukuja, käyttöesineitä, valokuvia, painotuotteita, kirjoja ja jopa antiikinaikaisia löytöjä, jotka kertovat kaupungin arjesta ja Nikosian kehittymisestä usean tuhannen vuoden aikana.
Kalosorises! Hosgeldin! "Tervetuloa" kreikaksi ja turkiksi."
Meillä oli matkaoppaana Helena, joka on mielestäni paras opas ikinä - hän on asunut Kyproksella 30 vuotta.
Nikosian retkellä otin kuvia vain linja-autossa ja Nikosian vanhan kaupingin osassa opastetun retken aikana sekä tavaratalo Debenhamnsin näköalatornin lasien läpi.
Kävimme myös kaupungin miehitetyllä puolella, mutta en ottanut siellä kuvia... tunsin todella suurta vastenmielisyyttä sillä puolen kaupunkia. Tuntui, että täältä on pakko päästä mahdollisimman nopeasti pois
Koska kyseinen retkipäivä oli todella kuuma, kävimme sentään vanhalla kamelitorilla eli Kumarcilar ha:ssa, joka on nykyisin valjastettu anniskelupaikoille ja matkamuistomyyntikojuille syömässä lounasta ja juomassa vettä. Vesipulloilla oli suuri menekki koko loman ajan, +35 asteen lämpötila taisi rikkoutua joka lomapäivä.


Yhteen Arkkipiispan palatsin ja virka-asunnon seinään on jätetty sodassa tulleita luodin jättämiä reikiä korjaamatta.

 Arkkipiispan virka-auton rekkari.




http://www.visitcyprus.com sivuilta löytyi Nikosiaa ympäröivän muurin historia lyhyesti.
 "Nikosian keskiaikainen muuri
Frankit rakensivat ensimmäiset Nikosiaa ympäröivät muurit 1300-luvuilla ja ne käsittivät paljon suuremman alueen kuin 1500-luvulla rakennetut venetsialaisten muurit, jotka ympäröivät yhä vanhaa kaupunkia. Kun venetsialaiset valloittivat Kyproksen, he päättivät purkaa frankkilaiset muurit, koska ne olivat vanhoja eivätkä tarjonneet riittävää suojaa uusilta aseilta, kuten tykeiltä. Frankkilaiset muurit olivat myös liian suuria venetsialaisen armeijan miehitettäväksi ja liian lähellä kaupungin itä- ja kaakkoispuolella olevia kukkuloita.

Venetsialaisten rakentamat, piirin muodostaneet muurit oli vahvistettu yhdellätoista sydämen muotoisella bastionilla ja suojattu 80 metriä leveällä vallihaudalla. Ne oli rakennettu mutatiilestä ja vain alaosa oli vahvistettu kivellä. Kun turkkilaiset valloittivat Nikosian, he korjasivat seinät ja peittivät yläosan kivillä. Muurien ympärillä olevalla vallihaudalla on nykyisin monia käyttötarkoituksia; se toimii muun muassa urheilukenttänä, puistona, veistosnäyttelynä ja pysäköintialueena."


 Kyproksen vapaudenpatsas.

Tavaratalo Debenhamnsin näköalatasanteella otettuja kuvia; vanha kamelitori eli Kumarcilar ha

"Kyproksen turkkilaisten lippu on maalattu Pentadactylos-vuoren rinteeseen Kyproksessa ”Mikä onni on voida sanoa olevansa turkkilainen”, peittää yli 200 000 neliömetrin alan ja se on iltaisin valaistu tuhansin lampuin. Lippu on 425 metriä leveä ja 250 metriä korkea, ja se mainitaan Guinnessin ennätystenkirjassa maailman suurimpana lippuna. On huomionarvoista, että joukko turkkilaisasiantuntijoita tulee Kyprokselle säännöllisesti huoltamaan lippua kemiallisin erikoismaalein."

Paluumatkalla ennätin kuvata linja-autosta maataloustuotanto tiloja.



Ei kommentteja: