maanantaina, tammikuuta 21, 2013

Pakkasta, lumisadetta, lauhaa, pakkasta, lenkkeilyä

 Sunnuntai 21.01.2013 lenkillä Sarin ja Iran kanssa. Kuljettiin kelkan jälkiä jäitä pitkin huisin pitkä n. 16km lenkki. Olin varustanut Saria, että laittaa paljon vaatetta, kun pakkasta n. -10 ja kylmä pohjoinen vinkka. Konintietä kohden ollaan näissä kuvissa menossa (ainoat ottamani kuvat) ja suojaisella tuulettomalla väylällä Sarille tuli kuuma.. oli aukaistava takki. Aurinkokin paistoi... mutta niin alhaalta että vain puiden latvoissa huomaa valoa.

 Kelkka lähestyy edestä ja koirat on otettava haltuun, pääsivät formuloimaan kelkkojen perään turvallisen matkan päästä.
 Laskeuduimme jäälle Hiastin rannasta ja lähdimme suunnistamaan merta kohti. Moottorikelkkojen ajoreittejä pitkin suunnistimme Konintietä kohti väyliä mutkitellen. En ollut vuosiin käynyt näin pitkällä, mutta hyvin näytti päässä oleva kartta pitävän paikkansa. Nousimme Finninkarisssa Konintielle ja sitä marssimme, kunnes käännyimme Poikkisaarentielle, jolta käännyimme Hietalaan kunnes laskeuduimme jälleen Hiastinväylälle ja nousimme samasta rannasta ylös josta olimme lähteneet. Paasorannatietä kotiin, jossa odotti Pekan laittama valmis ruoka. Ira pääsi kamariin levähtämään lenkin jälkeen, partojen ja meidän vallatessa sohvat. Ei tarvinnut suunnitella mitään tekemistä loppu illaksi, oli täysin tiltti ja autuas olo.
Oli vain tosi tyytyväinen olo, kun tehtiin kunnon lenkki vaihtelevissa ja koirille osin ennen käymättömissä paikoissa. Yö menikin sitten penikkatautisia kinttuja rauhoitellessa.
Ii pääsi viime viikolla valtakunnallisiin uutisiin, kun Kärkkäisellä myytiin bensaa alle euron litra. Pekka kävi katsomassa väenpaljoutta ja autojonoja, mutta ei jonottamassa tankille. Minä en halunnut lähteä edes katsomaan, vaikka ei olisi tarvinnut autojonoon juuttua vastakkaisella ajokaistalla. Joskus tahtoo jo liikennevaloissa palaa pinna, kun joutuu odottamaan valojen vaihtumista. Taisi vain harva tankkaaja saada todellista hyötyä jonottamisesta, mutta ainakin se oli aika ainutlaatuinen kokemus.
En yleensä laskeskele saatikka juuri ajattele, kuinka paljon rahaa menee lemmikkien ruokintaan. Viime viikolla havahduin, että minulla menee tällä hetkellä eniten rahaa ulkolintujen talviruokintaan, seuraavaksi kissojen sapuskaan ja partojen sapuskan vähiten kuukaudessa. Parrat syövät Happy Dogia johon lirautan tilkan Senior öljyä, kissat syövät Royal Canin kissanruokia, kanaa, sikanauta jauhelihaa ja kalaa. Ulkolinnut saavat kuorettomia auringonkukan siemeniä, hirssiä, jyväsekoitusta, maapähkinöitä ja rasvaa niin palloina kuin pötköissä. Hirssintähkien hankinta tuottaa vähän ongelmia, niitä on joutunut hakemaan Oulusta asti. Ylläpidämme lintujen ruokintapaikkaa myös Martan takapihalla, siellä käy pari siipivikaista harakkaa (varmaan viime kesän poikasia ja ovat saaneet viljapitoista ravintoa), muutama fasaani ja runsaasti pikkulintuja. Martta on saanut mukavaa vaihtelua talvipäiviin, kun voi seurat lintujen touhuja.
Tämä päivä piti olla myös minulle lepopäivä, toipumispäivä eilisestä lenkistä. Nyt kuitenkin lähden potkuroimaan Martan luo ruokkimaan lintuja. Parrat ovat toipuneet hienosti eilisestä ja näyttävät olevan lähtökuopissa että pääsisivät mukaan... saavat kuitenkin jäädä kotia vahtimaan.
Suunnittelimme Sarin kanssa vierailua Raaheen, jonakin päivänä tällä viikolla. Parrat pääsevät välillä lenkille muihin maisemiin, eikä se huonoa vaihtelua ole itsellekään.
Nyt potkurin kanssa matkaan hämärtyvässä iltapäivässä.
Ii tänään: Auringonnousu tänään 9:44. Auringonlasku tänään 15:17. Päivän pituus on 5 h 33 min.Aurinko on siis jo laskenut tätä kirjoittaessa.

Ei kommentteja: