maanantaina, tammikuuta 07, 2013

Vuoden alku aloitettu rauhallisesti lenkkeillen

 Ii: Auringonnousu tänään 10:21. Auringonlasku tänään 14:29. Päivän pituus on 4 h 8 min.
Pannulla paistettava "lapinrieska". Olen saanut ohjeen n. 15v sitten slapinrieskan nimellä... en löytänyt ainakaa netistä tätä ohjetta, useimpia lapinrieska nimisiä kylläkin. Ohje alhaalla.
 Loiston konepelti uuden vuoden aattona pihavalossa.
 Sädetikkuja.

 Noitanokinenä. Uuden vuoden paukkeessa turvallisinta nukkua sohvalla.
 Tursake.
Taas on vierähtänyt muutama päivä ilman bloggailua. Ei vaan viitti istua enää koneen ääressä, sellainen vaihe meneillä.
Uuden vuoden aattona hain Lisan meille juhlistamaan vuoden vaihtumista, joka ainakin meillä otettiin vastaan tosi rauhallisissa merkeissä ilman ainuttakaan ostettua/ammuttua rakettia. Sää aattona oli kerrankin leuto ja naapureista ammuttiin koko illan raketteja niin, että olisi voinut kuvitella sodan syttyneen. Tosi ärsyttävä tykkien jymähdykseen verrattavissa oleva pauke ja tuulen kuljettama katkuinen savu. Taas ammuttiin ”muutaman” euron edestä raketteja taivaalle savuna ilmaan – ja hauskaa oli – hehheh!

Ihqu ja Unski sai ottaa ilon irti naapureiden rakettien ampumisesta, kun jahtasivat raketteja ympäri pihaa. Ihqu haukkui niin, että kuvittelimme sen olevan äänetön seuraavana päivänä – turha luulo – ja molemmat juoksivat muutaman kilometrin illan aikana. Niillä oli ainakin hauskaa koko rahan edestä. Lisa tyytyi välillä vain käväisemään pihalla ja ihmetteli varmasti toisten partojen formulointia ja haukkumista.
Kun vuosi vihdoin vaihtui ja rakettien ampuminen hieman rauhoittui, lähdimme partojen kanssa yölenkille. Koska muita ei ollut liikkeellä, parrat saivat juosta vapaana. Olisi luullut, että Unski ja Ihqu olisivat olleet jo vähemmän virtaisia... mitä vielä. Hyvin jaksoivat formuloida ja spurttailla Lisan kanssa. Unski oli onnensa kukkuloilla, kun sen suuri ihastus Lisa valitsi sen formulointikaveriksi. Olimme takaisin kotona vasta lähempänä kahta ja uni maistui meille kaikille makeasti pitkälle seuraavaan aamuun.
Kissat viihtyi aaton paukkeessa olohuoneen pöydän alla tai sohvalla.
Uuden vuoden päivänä kävelin vesi ja räntäsateessa partojen kanssa Piksun luo ja palautimme Lisan. Kaikilla parroilla oli manttelit päällä ja hyvä niin, muuten olisivat kastuneet läpimäräksi.
Säät ovat suosineet ihan viime päiviin ja olen käynyt partojen kanssa pitkillä lenkeillä. Viime viikonlopulla kiristyi pakkanen ja minä sain hyvän syyn hoidella ja lääkitä penikkatautisia kinttujani. Ne ei yhtään tykkää pyörätiekävelyistä ja viimeinen kävelylenkki kylälle ja takaisin oli niille liikaa. Kintuissa tuntuu olevan aika äkäinen tulehdus, ei auta kuin napsia särkypillereitä muutama päivä, venytellä ja vanutella jalkoja ja tehdä seuraavaksi metsälenkki.
Tänään tyydyin kolaamaan lunta, kun Pekka kävi partojen kanssa jäällä lenkillä. Kevyttä pakkaslunta on satanut hiljalleen ja ihmeesti siitäkin kertyi kolattavaa.
Muuten vointi on ollut niin hyvä, että olen innostunut leipomaan, myös inkiväärimehua on tullut tehtyä jo muutama satsi. Kun ennen joulua pengoin reseptikätköjä, löysin joskus saamani lapinrieska-ohjeen. Leivät paistetaan paistinpannulla ja minusta ne lähinnä muistuttaa ns. teeleipiä. Tein yhden satsin, josta Pekka vei lämpimäisiä isälleen ja Martalle. Molemmista paikoista tuli kiitosta ja kehuja, leipä oli tehnyt hyvin kauppansa. Huomenna minulla on tarkoitus mennä Martan luo ja tehdä lapin rieskoja, että Marttakin näkee ja oppii miten niitä tehdään.
Kameraa on ole lenkeillä kuljettanut mukana ja taitaa mennä pitkälle ennekuin saan uuden kuvan kotisivujen etusivulle. Kyllähän nytkin olisi hienoa kuvata kaunista talvista maisemaa, pensaita ja puita... ei tiedä milloin tuuli pudottaa lumet oksilta. Päivä on jo hieman pidentynyt, joten eiköhän aurinkokin pian nouse sen verran korkealle taivaanrannasta, että sen näkisi.
Unski muistuttaa vielä lammasta, pulit kintut ja pidempi runkokarva... jospa sen saisi vihdoin tällä viikolla trimmattua.
No eihän tässä ole mitään kiirettä, kun kotona oleillaan. Aika kuluu kuitenkin älyttömän nopeasti, tuli vaan mieleen kun huomasin että Pääsiäinen on tänä vuonna jo maaliskuun lopussa.


Lapin rieska
7,5l maitoa (kädenlämpöistä)
1 hiiva
2rkl siirappia
2tl suolaa
2tl leivinjauhetta
1kg hiivaleipäjauhoja
125g sulatettua voita
Tainkina alustetaan EI NOSTATETA. Kaulitaan paistinpannun kokoisia leipiä jotka paistetaan pannulla molemmin puolin.
Sillä aikaa kun kaulitsee seuraavaa leipää, edellinen paistuu näppärästi pannulla.

Nyt saunomaan.
Oikein mukavaa alkanutta viikkoa!

Ei kommentteja: