torstaina, maaliskuuta 20, 2014

KevätpäiväntasausIi: Auringonnousu tänään 6:20. Auringonlasku tänään 18:34. Päivän pituus on 12 h 14 min.

”Kevätpäiväntasaus eli kevättasaus on se hetki, jolloin Auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle tähtitaivaalle, eli ylittää taivaanekvaattorin etelästä pohjoiseen.” Näin kertoo Wikipedia.
Valoa kohti ollaan siis menossa! Vaikka aamuvarhaisella ulkomittari on näyttänyt -15 pakkasastetta, pakkaslukemat saavat nopeasti kyytiä auringon noustessa.
Olemme jatkaneet päivittäin nuotioimista ja makkaranpaistoa Saikanväylällä, nyt kun siihen tuli säiden puolesta hyvä mahdollisuus. Aiempiin vuosiin verrattuna, jäällä liikkujia on ollut todella vähän. Nuotion yhteydessä nautitut ylimääräiset herkkupalat näyttävän kertyvän niin ihmisten, kuin partojen vyötärölle. Varsinkin Unski näyttää peräkammarin paksulta pertiltä. Laitan toivoni seuraavaan konetrimmiin ja pitkiin lenkkeihin. Unskista paljastuu vielä komea, lihaksikas ja tiivisroppainen koiruus, jolta löytyy tunnustellessa nyt piilossa olevat kylkiluut nahan alta.
Yhtenä päivänä menin Unskin kanssa potkurilla jäitä pitkin nuotiopaikalle. Ihqu sai kyydin Pekan kanssa auton kyydissä. Koska jääreitti oli hyvä kulkea, palasin molempien partojen kanssa jäitä pitkin kotiin. Kotoa rantaan, jouduin kantamaan mennen tullen potkuria, koska tie oli jo sula lumesta.
Ihqun kannalta siunaus, ettei olla törmätty moottorikelkkailijoihin. Voisi olla risoille ristisiteille liian kovaa kyytiä jahdata melkein lumettomalla ja epätasaisella jäällä kelkkoja.
Piksu kävi eilen ja kysyi Ihqun vointia. Sanoin, että ihan pelottaa sanoa, että Ihqu on voinut erittäin hyvin, käyttää jalkaansa eikä näytä kipuilevan sitä.
Eilen meillä oli vapaapäivä nuotioimisreissusta, vaikka sää oli lämmin ja aurinkoinen. Sain tehtyä loppuun linnunpönttöjen huoltohommat. Nyt ei tarvitse kuin seurata pesinnän alkamista ja odotella kirjosieppojen saapumista, jotka varmasti taas valtaavat hömötiaisilta pesintäpönttöjä.
Tänään lähdemme taas nuotioimaan, sillä sääennuste lupaa iltapäivästä alkaen sakeaa lumisadetta, jonka pitäisi kestää huomiseen asti – kevät keikkuen tulevi.
Mustavalkoinen pehmeä herätyskello on parantanut tapansa, ilman makkarista häätöä. Liekö syynä pakkasyöt, että sillä ei ole ollut kiire aamuvarhaisella ulos ja olen saanut heräillä ihan omia aikojani.
Viikonlopulla meiltä viedään taas yksi tunti ja kellot pitää siirtää kesäaikaan – keskellä kevättalvea - epistä.
Partojen tuhistessa ruokalevolla, toivottelen aurinkoisia päiviä.

Ei kommentteja: