tiistaina, helmikuuta 07, 2012

Vuorotellen lunta ja pakkasta

 Unski lumipyräkässä 7.2.2012.
Helkkarin kylmä aamu 8.2.2012 klo 8.44. Ulkona yli kolmekymmentä, tuulikaapissa viisitoista.
Ei voi muuta sanoa kuin huhhuh.
Eilen aamulla herättiin ankaraan lumipyryyn, pakkasmittari näytti -9 - pakkanen oli lauhtunut 12h aikana kaksikymmentä astetta.
Aloitin lumityöt kello kymmenen aikaan, jolloin pakkanen oli lauhtunut jo -5 asteeseen. Kova puuskittainen tuuli ei haitannu muuten kuin lunta pöllyttämällä, kolattu lumi sai uuden mahdollisuuden lentää milloin mihinki suuntaan. Kun lopetin lumityöt klo 18.30, pakkasta oli -3 ja sade oli muuttunut jäiseksi. Illalla satoi vielä leppoisasti suuria lumihiutaleita.
Kolasin pihan kolmeen kertaan, sitten piti lopettaa kun ei jaksanut enään. Lunta tuli iltapäivällä niin julmetusti ja sakeasti että olisi pitänyt aloittaa lumen kolaus vielä alusta. Ajattelin että jatkan kolausta tänä aamuna, mutta pitää odottaa että pakkanen hieman lauhtuu.

Eilen iltapäivällä kovimman lumisateen aikana sattui Iin ja Olhavan välillä kolareita, jonka vuoksi Ouluun päin menevä liikenne ohjattiin Kantolantien kautta. Sitä kuvitteli asuvansa ihan ihmisten ilmoilla, kun ohitse vilisteli autoja letkassa. Eilen viranomaiset ei sentään uskaltaneet ohjata rekkaliikennettä Kantolantien kautta, oli varmaan muistissa aiempi kerta, kun erittäin mutkaisella ja jäisellä Kantolantiellä rekat luisteli ojaan vastaavassa tilanteessa.
Eilen aamulla vielä kuvittelin, että pääsen koirien kanssa lenkille lauhtuneessa säässä. Mitä vielä, illalla olin niin perusteellisen väsynyt, ettei tullu mieleenkään lähteä lenkille ja pakkanen kiristyi nopeasti -20.
Heittelin koirille lumihankeen keppiä kolaamisen välissä, saivat kahloa lumihangessa selkää myöten.

Kunhan saan vedettyä hiilet leivinuunista, on pakko kaivaa auto lumen alta. Varpusille pitää hakea hirssintähkiä ja pähkinäpussi on myös tyhjä. Pitäähän linnuille hakea sapuskaa, että pysyvät hengissä kovassa pakkasessa. Varpushaukka on vaaninut parina päivänä meillä ruokailevia pikkulintuja. Varpushaukka on aika kesy, pihalla voi liikkua linnun päivystäessa petäjän tai pensaiden oksilla - taitaa olla aika nälkäinen.
Oulun seutu on nyt kuulemma Suomen kylmin paikka, Iin Olhavassa pakkasta yli 36 astetta.
Olen käynyt jo muutaman kerran ulkona, kahvilla ja uunipuita hakemassa. Unski on lähtenyt kaveriksi, mutta Ihqu on pysynyt pirtissä.
Ei auta, kun lähteä kaivaan auto esille - se on ollut jo kuudesta asti roikan nokassa.
Piksulle paranemisia ja toivottavasti jossain päin Suomea pääsee lenkille aurinkoisessa säässä!
Huomasin muuten vasta aamulla että etusivun päivitykset on menny vielä vuoden 2011 piikkiin, virhe korjattu - pistetään kovan pakkasen piikkiin :).

Ei kommentteja: