lauantaina, elokuuta 29, 2009

Mitä tällä viikolla koulussa opin?

Kuva: Vihreää... kuvattu eilen koulun pihalla.
Kuva: Wilma kuvattu keskiviikkona alkuillasta.
Kuva: Uuno.
Kuva: Uuno ja äkkikäännös.
Kuva: Uuno kaislikossa.
Kuva: Uuno, Wilma ja Ihku ihmettelevät veneväylän "väärällä puolen".
Kuva: Uuno, Ihku ja Wilma formuloi.
Kuva: Kurre käpy suussa. Olin kuvaamassa perjataiaamuna kastepisaroita koulun pihapensaista kun ohitseni viipelsi orava. Säikähdimme varmaan molemmat toisiamme ja kurre kipas mun selän takana olevaan puuhun. Älysin räpätä kuvan, kamerassa oli säädöt ihan erilaiseen kuvaukseen sillä hetkellä.
Kuva: Köyhän talon porsaat.
Kuva: Taivaassa on reikiä, perjantai-iltana otettu.


Kuvat yllä: Koulukaveri naamioitunut ja maastoutunut.
Kuva: Syväterävä kuva.
Kuva: Lyhyt syväterävyys, (pehmeät reunat).
Kuva muokattu; rajattu ja muutettu harmaasävyiseksi.

Yllä pari kuvaa, joissa liike on pysähtynyt (tämänhän minä hallitsen :)).
Kuva: Liike näkyvissä... tässä yksi vaihtoehto. Kuva muuten tarkka, mutta liike-epäselvyys näkyvissä.
Kuva: Tässä on tarkennus takana oleviin kynänkärkiin.
Kuva muutenvaan: Tässä koulun alueella liikkuva kolli-kissa.
Lopuillaan oleva viikko on hurahtanut hirvittävällä vauhdilla. Olemme koulussa tutustuneet Mac käyttöjärjestelmään, opiskelleet teoriaa ja käytännössä valotuksesta, aukoista ja herkkyydestä. Asian tiimoilta olen sitten napsinut kovasti kuvia tällä viikolla.
Sen verran on tällä viikolla jäänyt mieleen että; liike-epäterävät kuvat ei välttämättä ole niitä epäonnistuneita kuvia, kuviin voidaan hakea tarkoituksella rakeisuutta, omasta mielestä epäonnistuneita kuvia ei kannata poistaa... ja minä olen tehnyt juuri noi... kaikki vähänkin epätetävät kuvat deletellä "huitsinnevadaan". Meillä oli tämän viikon tehtävänä kuvata liikettä, seisauttaa liike, lähi- ja syväterävyys. Kuvauskohteena oli liikenne, mulla myös koirat, koulukaverit, koulu ympäristöineen... ihan mitä vain itse keksimme. Sain useamman hyvän kuvan koulukaverista niin liikkeen epäterävyydessä kuin -pysäytyksissä, mutta en laita niitä nettiin esille, malli ei varmaan haluais omia loikkimis- ja
hyppykuvia kaikkien ihailtavaksi. Niissäkin kuvissa oli mielestäni ns. epäonnistuneita mutta ope sanoi että niiden pitää olla just tuollaisia. Pikkusen pitää itse muuttaa asennetta, millainen kuva on hyvä.... liittysköhän tämä siihen kuvan ajatukseen?
Kun taas kävimme tehtävää läpi ja katsoimme vuorotellen kaikkien kuvat, joillakin oli tosi mahtavia ihan seinäjulisteiksi soveltuvia kuvia. On tosi hyvä katsoa useamman kuvaajan kuvia, siinä näkee monipuolisesti eri näkökulmia kuvauskohteisiin. Tuli hirveä hinku päästä kuvaamaan kaupunkiin.
Edelleen minulle on vaikea hahmottaa kuvan ajatusta... vaikka olen nähnyt paljon hyviä jonkin ajatuksen sisältäviä kuvia... tai ajatuksia jostakin kuvasta on yhtä paljon kuin kuvan katsojiakin - se on tullut hyvin esille katsoessamme toistemme kuvia. Tällä viikolla olisi pitänyt jättää opelle "oma-projekti:n" kuvaus, ajatus ihan paperille saatettuna... ja
minä en sellaista saanut aikaiseksi... en tiedä edes saanko. Oma-projekti voisi olla jonkin runon tai laulun kuvitus... joooooo *raapii päätään*. Meidän linjalla on taiteellisesti lahjakkaita - kirjoittavat runoja, piirtävät ja vaikka mitä. Luokkamme ainoa poika on teknisesti tosi lahjakas... "tekniikan ihmelapsi", kaikki valokuvaustermit tulee kuin apteekin hyllyltä - tietää valokuvauksesta toooosi paljon ja vaikka missä olosuhteissa. Hänellä on lisävalosysteemejä omasta takaa. Eilen kaveri pystytti valosysteemit ystävällisesti ulos, yks opiskelukaveri lupautu malliksi ja me innokkaimmat saimme kokeilla kuvien ottoa ulkona valaistuksen kera. Koulupäivä venyi normaalia pitempää, kun ei malttanut lähteä kotiin.... ja minä olin ajatellut lähteä kotiin vähän aikaisemmin. Yhtenä päivänä kävimme myös muilla linjoilla kuvaamassa. Me kaikki otamme paljon kuvia ja kamerat on aina mukana.... minä olen tällä viikolla ottanut myös iltaisin paljon kuvia... koko päivä on mennyt viikon aikana ottamieni kuvien selailussa.
Tiistai-iltana lähdin Ihkun ja Uunon kanssa pyöräilemään Haminalle, kävimme
kävelemässä yhteislenkillä Annan-Maijan ja Turbon kanssa, Sara pyöräili meidän kävellessä Ihkun kanssa. Kaikkiaan lenkki kesti kolme tuntia, mutta ei juuri koirissa näkynyt. Ihkun ja Uunon yhteispyöräily sujui mallikkaasti. Meillä oli välillä hurja vauhti kun koirat innostuivat kirimään. Pakotin välillä vauhdin hiljaisemmaksi, koska koirien pitäisi pysyä myös ravilla ja se tuotti selvästi ongelmia Uunolle... mut kyl se siitä kunhan raviin tarvittavat lihakset kehittyy ja löytyy. Vaikka olin älyttömän väsynyt lenkin jälkeen, valmistin vielä puolukoista hyytelöä. Viikolla valmistui myös uusi "tuoremehu" mustikoista ja variksenmarjoista.... nam... tosi hyvää.
Keskiviikkona lähdin aiemmin koulusta - en osallistunut koulun yhteiseen anatomia-luentoon. Olin jotenki älyttömän väsynyt ja mielessä oli vain iltapäivätirsat... jotka jäi sitten ottamatta. Pysähdyin välillä kuvaamaan liikennettä eri säädöillä. Tarkoitus oli kuvata myös Juhon mopoilua... emme saaneet mopoa käyntiin. Lähdimme koirien kanssa Pitkäänkariin kahlailemaan matalassa ja erittäin lämpimässä merivedessä... sää oli tosi lämmin, varmaan kesän viimeinen "melkein" hellepäivä. Kun vihdoin kotiuduimme illalla näki koirista, että nyt ollaan tyytyväisiä liikunnan määrään - köllähtivät levolle iltaruuan jälkeen tyytyväisesti huokaillen. Tuntien vedessä kahlailu ei ole niitä kevyempiä liikuntamuotoja.
Torstaina edelleen väsynyt olo, ihan kuin olisi ollut ukkosta ilmassa. Kävin lenkille mentäessä ostamassa kaupasta pähkinäsuklaalevyn, sain vaivoin hillittyä itseni ja jätin kolmanneksen suklaalevystä perjantain aamupalaksi. Liekkö piristänyt aamuinen suklaan syönti, mutta en ollut iltapäivällä yhtään väsynyt. Kävimme jälleen kahlailemassa merivedessä, koska sää oli lämmin vaikkakin pilvinen.

Viikon aikana on valo-olosuhteet muuttuneet päivittäin. Iltapäivällä valo saa oman lämpimän sävynsä, jos on aurinkoista. Eilen pilvisellä säällä maailma näytti kauttaltaan hopeiselta.Kuvat yllä: Viikon näppäilysatoa.
Uunon nyppiminen on edistynyt hitaasti... vasta eilen illalla myöhään jatkoin nyppimistä ja pääsin lapoihin asti. Taitaa tällä vauhdilla olla liian lyhyt suunniteltu parin viikon aikaraja. Ei vaan jaksa alkaa nyppiä, kun koulupäivän jälkeen pitää lenkityttää koiruudet ja muitakin kotihommia olisi.
Toivottavasti piristyn ilman jokapäiväistä suklaalevyä, mitä tästä sitten tulee kun päivät edelleen lyhenee, sää kylmenee jne...
No niin, nyt syvennyt kotihommiin - huusholli kaatuu päälle.
Hyvää viikonloppua!

Ei kommentteja: