lauantaina, huhtikuuta 28, 2012

Västäräkäkistä vähäsen PiekanaKuvat Pitkänkarin rannalta 26.04.2012 iltapäivällä.
Käytiin Pitkänkarin mökillä torstaina iltapäivällä, sinne oli aurattu tie samana päivänä. Kävelimme jäällä koska jään vahvuus oli paikka paikoin vielä melkein metri. Heti jäälle mennessämme yläpuolelle ilmestyi piekana kaartelemaan, kadoten hetimiten horisonttiin. Parrat formuloi innoissaan, eikä niitä haitannut edes rannan läheisyydessä jään päällä oleva vesi.
Kevät keikkuen tulevi sanonta on pitänyt kirjaimellisesti paikkansa tällä viikolla. Maanantain helli +14 asteen lämpötila sen jälkeen on vuoroin satanut räntää, paistanut, satanut rankasti vettä ja lämpötila jämähti +2-4 asteen nurkille. Pekka on ollut kotona, joten olen poutapäivinä pyöräillyt töihin ja sateisina päivinä Pekka on kyydinnyt autolla. Iltapäivisin olemme sauvakävelleet patoallasta ympäri, vaikka siellä oli vielä paikoin paljon lunta. Eiköhän eilinen rankka vesisade ole sulattanut sieltäkin lumia vähemmäksi. Pihalta lumenpinta on humahtanut viikon aikana reippaasti, mutta vielä lunta riittää. Konnien ulkoallas on paljastunut, toivottavasti kuukauden sisällä saan konnat ulkoaltaaseen.
Vapuksi on luvattu sateetonta ja aurinkoista säätä, tarkoitus olisi mennä mökille, kunhan saan ensin siivottua ja vaihdettua matot huusholliin. Ajoittain näyttäytyvä aurinko muistuttaa pesua kaipaavista ikkunoista ja lumen alta paljastuva maa saa sormet syyhyämään haravanvartta. Kun vuosia vuosia sitten haravoin pihaa keväällä, naapurin mummo huikkasi pihalta että ei saa haravoida vielä kun kirsi on maassa. Minulle sanoma ei mennyt perille, koska en ymmärtänyt mitä hän tarkoittaa. Selvisihän se jossain vaiheessa, kun maassa on vielä routaa ei saa haravoida.
Kävin äsken koirien kanssa pihalla kun eteeni lehahti pullea västäräkki pyrstöä keikuttamaan, toivotin västäräkin tervetulleeksi ja pitää toivoa että se löytää syömistä henkensä pitimiksi. Sääennusteen mukaan tällä korkeudella riittää vielä pakkasöitä. Muuttolintuja on tullut jo sen verran, että kissat saavat tiukupannat kaulaansa.
Nyt aloitan hommat, että pääsisimme hyvissä ajoin mökkeilemään.
Tähän lopuksi linkki YLE Radio Suomen 24.04. esitettyyn Taustapeili ohjelmaan, jossa vieraana Martin Saarikangas. En olisi koskaan uskonut kuulevani että hänen taustallaan oleva ihminen puhuu niin järkeviä ja ottaa selväsanaisesti kantaa viime aikojen puheenaiheisiin. Hyvä Martin! Linkki Yle areenaan.
Oikein aurinkoista ja mukavaa viikonloppua!

Ei kommentteja: